Meni
Naslovna Liberland knjižara Workshop Nagrade H - members O nama Kontakt

Edicija "Liberland"

Liberland Art

ZEMLJA

ALEKSANDAR ĐUKANOVIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Zbirka priča ’’Zemlja’’, Aleksandra Đukanovića konceptualno je bliska zbirci ’’Hladna površina’’ istog autora koju je objavila Izdavačka kuća ’’Agnosta’’ iz Beograda 2017. godine. Sve priče u zbirci su vezane za Zemlju ili zemlju i onome što ona iskonski predstavlja u čoveku. Zemlja kao majka Gea ili zemlja kao domovina, ona je simbol apstraktnog mesta kojem čovek pripada. Zemlja je jednostavno i tlo po kojem čovek gazi, pronalazi hranu i u kojem na kraju završava. Njoj se svi vraćamo i ona nas čeka u dubinama podsvesti.Priče u ovoj zbirci se bave i mitovima vezanim za nju, negovanjem zabluda i njihovim razotkrivanjem. Priče u zbirci tretiraju patriotizam kao neuzvraćenu ljubav i nagone na preispitivanje istog. One se bave i raznim manifestacijama ljudske prirode nesposobne da shvati sopstvenu suštinu. Zemlja kao Zemlja je ona pramordijalna majka koja nas čeka u dubinama podsvesti i kojoj se na kraju svi vraćamo. Jer iz nje smo i potekli.

Aleksandar Đukanović

Liberland Art

ŽIVOT NA CRTICU

DEJAN GRUJIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Crtice su svuda oko nas. Svakodnevno ih crtaju događaji, političari, talentovani autsajderi, pametni, budale. Sve to zapaža, beleži, komentariše Dejan Grujić u knjizi mudrog polimetaforičnog naslova ;Život na crticu;. Crtice nisu verbalne folaže već osmišljen spoj aktuelnog sa obaveznim, problematičnog sa rešivim. Autor ne opterećuje, ne pametuje, ne nameće se već, kao Svevideći, samo ukazuje i poručuje čitaocima:NIJE ŽIVOT BOJATI SE ŽIVOTA, VEĆ JE ŽIVOT HRABRO IZAĆI MU NA CRTU.

Mr muzike Milovan Filipović

Liberland Art

BES, LJUBAV I UTEHA

MIRKO ŠKILJEVIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Moguću tradicionalnost u psihološko ispovednoj pripovesti Jožefa Červenog – remeti ukomponovani podtekst, tačnije paralelni tok imaginarne mitologije, kao ključ za tumačenje sasvim svakodnevne stvarnosti koja bi trebalo da bude banalna. Socijalni element upleten je u štivo i nenametljivo korespondira sa ezoteričnim i ljubavnim podtekstom. I društvo je u padu, kao i protagonista, koji prelazi na najniži mogući posao i odstupa od običajno-moralnih regula sveta u kom je obitavao. Galerija upečatljivih likova, ponekih sasvim pozadinskih, kao i feministkinja Gordana, najbolja drugarica junakove supruge Nade, smeštaju roman u socijalni balkanski prostor, milje koji ga ne sprečava da se okrene u ezoterično.

Ivan Despotović

Liberland Art

BILETARNICA ZA SLEPE PUTNIKE

GORAN MATIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Estetika Gorana Matića estetika je boli i dopadljive težine po koju se vraćamo iz pjesme u pjesmu. To je estetika boli, spaljenog mesa i pamćenja vode koja čitatelja dugo zadržava na mjestima gotovo rušilačke snage. Iako su ga do sada objavljene pjesme profilisale kao pjesnika koji dobrovoljno pod srce gura nož i čini to smelo i vješto, nova knjiga Gorana Matića je proboj u utrobu grada u kojem pjesnik uz svoju bol filtrira i bol onih oko sebe. Goran Matić je pjesnik mjesečine, smrti i ljubavi, destruktivne i krvave. Mr muzike Milovan Filipović

Vanda Petanjek

Liberland Art

ČIKLIT

VLADIMIR JOVANOVIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Ovaj neobični narativ nastao osluškivanjem emocionalnih damara i isčašenog kemp humora gradskih samuraja i konkubina, svojevrsni roman u romanu, koji se, tako dobro poigrava konvencijama krimi-romana, palp literature i klasične priče o ljubavnom trouglu“, Vladimir Jovanović posle niza nesvakidašnjih izdavačkih peripetija, vratio tamo gde po svom urbanom, literarnom senzibilitetu i pripada. Na „slobodnu kulturnu teritoriju“ pod upravom Liberland books-a, i sam vrh plimnog talasa nove estetike književnog bukenrola.

Zvonko Karanović

Liberland Art

TABLOID

ALEKSANDAR BEĆIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2021

Da li ste se ikad zapitali kolika je moć medija? Ne samo u našoj zemlji, nego u celom svetu? I pored sunovrata novinarske profesije u poslednjoj deceniji, Tabloidi kod nas mogu da unište čoveka. Mogu da promene rezultate izbora. Mogu da unište čitave kompanije. I oni to rade. Po narudžbini. A autor ovog romana dobro zna o čemu piše. Jer – on je dugo bio sastavni deo tog sveta.

A. R

Liberland Art

SRPSKA KRV

ĐORĐE VLAJIĆ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2021

Novi triler Đorđa Vlajića pokazuje da ovog autora s pravom mnogi nazivaju srpskom verzijom Jua Nezbea.Uz roman Srpska krv, dobili smo još jedan dokaz da se srpska književna scena snažno razvija ne samo na planu fantastike, već i na planu krimi-trilera u kojima naši, naizgled obični ljudi, spasavaju svet. Srpska krv je roman koji će se dugo prepričavati i rado čitati.

Aleksandar Bećić