Meni
Naslovna Liberland knjižara Workshop Nagrade H - members O nama Kontakt

Edicija "Atlas"

Liberland Art

LUKSEMBURŠKI VRT

MIHAL AJVAZ

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2022

Roman ,,Luksemburški vrt“ počinje prvog dana praznika, kada Paul, profesor na pariškom liceju, sedi za računarom u stanu u ulici Vaugirard u kojem živi sa suprugom i počinje se pripremati za jesenju nastavu. Navikao je tipkati s deset prstiju, a tražeći link na internetu nehotice stavi prste desne ruke na tipkovnicu jednu tipku ulevo. Iz ovog malog pogrešnog koraka odvija se niz događaja i Paul doživljava najsretnije i najstrašnije trenutke svog života.
Paul ne primećuje da je u tražilici upisao drugu reč; na ekranu se pojavljuje poveznica na prozu američkog autora Rossa. Paul čita o čudnom braku ovog autora na internetu, zahvaljujući Rossovoj prozi, u Paulu se na klupi u Luksemburškom vrtu budi novi način poimanja sveta. On sam počinje pisati knjigu o svom novom iskustvu. Upoznaje Claire, studenticu koja je doživela slično, ali izokrenuto iskustvo na terasi kuće u Nici.

Liberland Art

SLEPA MAPA

ALENA MORNŠTAJNOVA

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2022

Ana, Elizabeta, Agnes. Tri žene, tri generacije, jedne porodice i mnogo životnih obrata, trauma i tajni.
Priča počinje pre Prvog svetskog rata, kada Anna, pripovedačeva baka, sa svojim odabranikom Antonínom, uprkos protivljenju roditelja, odlazi u pogranični gradić na severu Češke. Kao da je početno slovo njihovih imena izražavalo nadu da upravo ovde mogu započeti novi zajednički život. No, ime simbolizuje i ono što ne možemo birati, ono što nam je dano kao porodično nasleđe, što uvek nosimo sa sobom uprkos našoj odlučnosti da se promenimo. Novi početak ubrzo se pretvara u borbu za preživljavanje kada Antonín bude ranjen na frontu, a Ana dobije tuberkulozu. Četvrt veka kasnije, još jedan novi početak čeka njihovu kćer Alžbětu, koja mora pobeći od nemačke vojske koja je okupirala pogranična područja.

Liberland Art

DOKTOR KOT RAZMIŠLJA

IRENA DOUSKOVA

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2021

Knjiga koja sadrži dvanaest kratkih priča o nesavršenosti međuljudskih odnosa, čiji je glavni motiv kontrast između banalne stvarnosti i sveta snova i mašte u kojem živimo sami. Autorka svoje priče pripoveda trezvenim jezikom, ali prividna jednostavnost pripovedanja otkriva vrlo istančan talent za posmatranje i sposobnost da se egzistencijalne stvarnosti opišu u vrlo malo reči.

Liberland Art

BESMRTNA PRIČA

JIRŽI KRATOHVIL

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2021

Junakinja knjige govori o neostvarenom susretu s nekim ko ju je do kraja života tražio u životinjskim oblicima. Besmrtna priča je zapravo originalna varijanta bajkovite legende o lepotici i zveri.

Liberland Art

TRAGOM DUŠE

HOSIJAT RUSTAMOVA

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Tvrd
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2021

Knjiga Tragom duše, istaknute uzbečke pesnikinje Hosijat Rustamove, jedan je od blistavih dragulja iz bogate pesničke riznice svetske književnosti. Na tragu Hafiza, Džubrana, Rudakija, Ibn Sina, ali i Marine Cvetajeve, Ane Ahmatove, Pasternaka i mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na sve što odvajkada prati čovečanstvo i pojedinca u njemu, pesnika posebno jer, on je nit što se samo privremeno nastanila na zemlji čekajući mig zvezda da im se vrati duhovniji plemenitiji, bolji.

Valentina Novković

Liberland Art

NA KRAJU NEBA

STANISLAV LI

Podaci
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Format: 14 x 20
Godina izdanja: 2020

Pred nama je knjiga koja predstavlja izbor iz haiku poezije slikara, prevodioca i pesnika, Stanislava Lija, iz Kazahstana. Haiku je jedna od najpoznatijih vrsta japanske poezije, a konačno je denisana u 17. veku. Među najvažnije haiku pesnike spadaju Macuo Bašo, Josa Buson i Masaoka Šiki. Macuo Bašo je sa svojim učenicima obnovio haiku pesništvo i uspeo da ono bude prepoznato kao ozbiljna literatura. Šiki se smatra osnivačem moderne haiku poezije.

Valentina Novković