Meni
Naslovna Workshop Nagrade H - memebers O nama Kontakt

Dobitnici nagrade "Radoje Domanović"

BEOGRAD - Nagrada Udruženja književnika Srbije "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri pripala je humoristi, satiričaru, pokretaču i autoru emisije „Karavan“ na Prvom programu Radio Beograda Borivoju Bori Oljačiću i aforističaru, pesniku, proznom piscu i dugogodišnjem novinaru i uredniku satiričnog lista „Jež“ Milovanu Vržini.

Najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2020. godini proglašena je zbirka „Bože, uprosti nam“, autora Ninusa Nestrovića iz Novog Sada, objavljena u izdanju novosadskog „Prometeja“, dok je najuspelija knjiga satiričnih priča delo Vanje Bulića iz Beograda „Rupe u glavi“, koju je objavila izdavačka kuća „Liberland art“.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima u prethodnoj godini, dobili su ruski pisac Konstantin Melihan i slovački pesnik, scenarista i aforističar Ondrej Kalamar.

O dobitnicima najznačajnijeg priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, a dobitnicima će biti uručeno narednih dana, u skladu sa epidemiološkim merama, navodi se u saopštenju Udruženja književnika Srbije.